Wandelen

De Dwingeler ommetjes

Rond Dwingeloo en in het buitengebied zijn meerdere bewegwijzerde ommetjes gerealiseerd. (https://www.facebook.com/dwingelerommetjes )

Ommetje Mars

Vanaf de Brink in Dwingeloo kan het ommetje Mars worden gelopen. Een afwisselende en verassende wandeling door dorp en landerijen. Deze route is geheel bewegwijzerd en kan worden gestart vanaf de Science Hub/TIP kantoor/muziekkoepel op de Brink in Dwingeloo.

Ommetje Leda

De route Leda is een prachtige wandelroute van ca. 5 km door Lhee en het aanliggende bosgebied. Deze route is geheel bewegwijzerd en kan worden gestart vanaf ons gastenverblijf.

Ommetje Pluto

Deze prachtige wandeling door de bossen, langs bosrandenen het Lheebroekerzand is 4,6 kilometer lang. U kunt starten bij bijvoorbeeld Taribush of bij Caming de Meisterhof waar u ook overheen loopt.

Ommetje Uranus

Het ommetje Uranus bevindt zich in het buurtschap Eemster. De route is veelzijdig en loopt langs monumentale boerderijen en paden waar je normaal gesproken niet langs kunt. Dankzij de bewoners van Eemster kan dat nu wel en dat levert een leuke en verrassende route op. De route is 5.1 km lang en kunt u het beste starten op de kruising Eemster, Holtien en Boterveen.

Overzicht wandelroutes in het Dwingelderveld, beschreven of gemarkeerd, ook voor sporters en gehandicapten

Het Dwingelderveld is bij uitstek geschikt om de natuur te voet te verkennen. Tientallen kilometers voetpad bieden steeds weer verrassend zicht op hei, bos en vennen. Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten hebben er veel wandelroutes uitgezet van verschillende lengtes, gemarkeerd en beschreven. Ook liggen er twee prachtige Familiepaden voor mobiel beperkte bezoekers. Ook sporters kunnen hun hart ophalen aan een 23 kilometer lange hardlooproute.

Wandelroutes vanaf Bezoekerscentrum Dwingelderveld bij Ruinen

In het Dwingelderveld is een kleine 60 kilometer aan rondwandelingen uitgezet. Dit zijn met paaltjes gemarkeerde-, of beschreven wandelingen. Vanuit het bezoekerscentrum aan de Benderse 22 bij Ruinen beginnen en eindigen drie wandelroutes (4,7 en 13 km).Klik de cijfers aan voor meer informatie. De 13 km-route is niet gemarkeerd maar beschreven. Meer informatie bij het Bezoekerscentrum Dwingelderveld.

Wandelingen Staatsbosbeheer in noordelijk bosgebied

In het noordelijk bosgebied heeft Staatsbosbeheer veel routes uitgezet. Die beginnen op verschillende plaatsen: de Noordsterwandeling (3 km), een korte (2,5 km) en een lange (5 km) wandeling door het Lheederzand, Telescoopwandeling (4 km), Koelevaartsveenwandeling en Schurenbergwandeling (beide 5,5 km), Blankeveenwandeling (5,5 km), Kibbelhoekwandeling (5,5 km), Natuurpad Ruinen en Witteveenwandeling, (beide ongeveer 6 km). Kijk hier voor meer informatie over deze wandelingen.

Wandelen in de nacht, speciale Nachtwandelroute

Een bijzondere ervaring is het wandelen in de nacht. In veel natuurgebieden is de toegang tussen zonsondergang en zonsopgang verboden, om de dieren rust te gunnen. Maar in het Dwingelderveld heeft Natuurmonumenten een speciale nachtroute uitgezet. Hier mag u dus wel in het donker wandelen. De route begint bij de parkeerplaats van het zwembad, Anserpad 2 in Dwingeloo, vlakbij het Planetron en camping De Noordster. Kijk voor meer informatie op de site van Natuurmonumenten.

Familiepaden bij Oriëntatiecentrum Spier en schaapskooi Achter ’t Zaand bij Lhee

Bij het Oriëntatiecentrum Spier begint een 2,6 kilometer lang verhard Familiepad, dat bijzonder geschikt is voor mensen met een handicap, en voor wandelaars die slecht ter been zijn. Ook bij de schaapskooi aan het Achter ’t Zaand bij Lhee is een Familiepad aangelegd, eveneens voor bezoekers met een mobiele beperking. Dit pad is ongeveer 3 kilometer lang.

Meer informatie over beide Familiepaden vindt u onder de link “Familiepaden gehandicapten“. Op beide Familiepaden is fietsverkeer verboden.

Trailrun van 23 km voor hardlopers

Het Dwingelderveld is ook aantrekkelijk voor hardlopers. Voor hen is er een “Trailrun” uitgezet van 23 kilometer. Klik hier voor meer informatie.

Nordic walkingroute

Liefhebbers van het lopen met de “lange stokken” kunnen een 23 kilometer lange route lopen die met symbooltjes staat aangegeven. De route wordt beschreven in de NP-folder “Hei van wereldformaat – Wandelen en fietsen in het Nationaal Park Dwingelderveld” die verkrijgbaar is in de diverse bezoekers- en informatiecentra in de regio Ruinen Dwingeloo. Een indruk van de route krijgt u op deze kaart.

Korte wandeling naar Uitzichtpunt langs A28

Korte wandeling maken? Loop eens naar het hoogste punt van het gebied, voor een prachtig uitzicht over het Holtveen. Beginpunt van deze wandeling is in Spier, het Oriëntatiecentrum. Vanaf de overkant van de weg voert een breed zandpad naar de voet van de geluidswal. Het uitzichtpunt is ook voor bezoekers met een mobiele beperking goed toegankelijk. Het allerhoogste punt is alleen via een trap te bereiken.

Het uitzichtpunt bevindt zich op ongeveer tien meter boven het maaiveld.

Mammoetwandelroute Neem de tijd! door noordelijke provincies, en drie extra wandelroutes

Meer wandeltips staan op deze website onder de link Neem de Tijd! Dat is een digitale mammoetwandelroute van in totaal 470 kilometer. De route is verdeeld over 36 trajecten variërend van 10 tot 25  kilometer. Neem de Tijd! loopt via Ecologische Verbindingszones door vier Provincies, zes Nationale Parken, twee Nationale Landschappen en twee Werelderfgoed locaties.

De route is te downloaden voor zowel smartphones als tablets en is ook thuis voor te bereiden op de computer. Op deze pagina staan ook drie extra wandelroutes. Nóg meer wandelplezier staat op de website van de Stichting Peter Nijhoff.